Za oknem zamiast świątecznej aury, mamy idealnie paskudną jesień. Pada, wieje, jest szaro i zimno. W takie dni człowiek ma ochotę na coś konkretnego i ciepłego, a co jest lepszego niż pyszna i sycąca zupa gulaszowa. Połączenie mięsa, warzyw i przypraw... Pychota.
Składniki:- ok. 500g mięsa na gulasz
- 300g pieczarek
- czerwona papryka
- duża marchew
- seler
- pietruszka
- duża cebula
- łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
- szczypta chilli
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka koncentratu
- 1 łyżka ketchup
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- ok. 1litra bulionu
Sposób przyrządzania:Pieczarki, marchew i pietruszkę kroimy w plasterki. Cebulę, seler i paprykę kroimy w kostkę.
Mięso wraz z cebulą podsmażamy na maśle ok. 10minut. Gdy mięso nabierze koloru, dodajemy pozostałe warzywa i podsmażamy jeszcze przez jakieś 10 minut.
Po tym czasie mięso z warzywami przekładamy do garnka i zalewamy bulionem wymieszanym z koncentratem i ketchupem. Doprawiamy do smaku.
I gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Ja gotowałam prawie 1,5 godziny.