Witam w Nowym Roku 2015 :)
Po ciężkich świątecznych rarytasach czas na zdecydowanie lżejsze dania. Idealne będą zupy, które dodatkowo rozgrzeją organizm podczas obecnej, nie najlepszej, pogody.
Dzisiaj postanowiłam zrobić zupę cebulową z grzankami i żółtym serem, której nie jadłam od kilku lat. Przepis jest banalnie prosty i szybki, a pochodzi z samej Kolekcji Dobrej Kuchni. Jedynie odrobinę zmodyfikowałam. Składniki:- 2 duże cebule
- 2 marchewki
- 4 pieczarki
- 1 1/4 bulionu
- tymianek
- szczypta majeranku
- sól, pieprz
- grzanki (ja zrobiłam je ze skórek chleba tostowego)
- starty żółty ser
Cebulę kroimy w miarę cienkie piórka. W garnku rozgrzewamy olej i dusimy na nim cebulę.Oczyszczoną marchew kroimy w pół talarki, lub słupki. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do cebuli i dalej dusimy przez ok. 10 minut. Zalewamy warzywa bulionem. Gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy przyprawami. Gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Gdy zupa będzie gotowa wlewamy na talerze i posypujemy grzankami i startym serem.
(przepis pochodzi z Kolekcji Dobrej Kuchni)