Smaki dzieciństwa, smaki, które każdy dobrze zna i lubi. Często do nich wracam w moich daniach. Taki jest też mój dzisiejszy obiad. Kapuśniak ze świeżej włoskiej kapusty, na żołądkach drobiowych. Prosto, smacznie i pożywnie.
Składniki:- ok. 400g drobiowych żołądków (u mnie kacze)
- pół główki włoskiej kapusty
- 2 średnie marchewki
- seler
- pietruszka
- kawałek białej części pora
- 2-3 mniejsze ziemniaki
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- ziele angielski
- liść laurowy
- sól, pieprz
Żołądki wrzucić do mniejszego garnka, zalać wodą i obgotować je przez 30minut.
Kapustę przepłukać wodą, pokroić lub poszatkować.
Warzywa obieramy, marchew kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę. Pietruszkę i seler zetrzeć na tarce.
Żołądki myjemy pod wodą i przekładamy do dużego garnka. Dodajemy warzywa, przyprawy i zalewamy wodą. Gotujemy około godziny. Przed końcem dodajemy łyżeczkę koncentratu. Mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.
Smacznego :)