Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Orkiszowa Kuchnia Anny
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
42
Konfitura z wiśni babci Wiesi
Konfitura z wiśni bez sztucznych dodatków, wysokosłodzona, taka jaką robiłakiedyś moja babcia :)Składniki:cukier 1,5 do 2 kg4 kg wiśniOczyszczone i wydrylowane wiśniezasypujemy w dużymgarnku 1 kg cukru. Smażymy do momentu, aż trochę o...
Orkiszowa Kuchnia Anny
Kompot z wiśni
Dziś zachęcam Was do zrobienia kompotów wiśniowych, jeślitylko maciemożliwość i chęci :)Nie trzeba wiele, aby zimą cieszyć się smakiem lata :)Składniki:owoce wiśniwodacukier 1.5 kggoździkikora cynamonuUmyte i przebrane wiśnie wkładamy...
Orkiszowa Kuchnia Anny
Omlet z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:4-5 jajekser parmezanser mozzarellakilka pomidorków koktajlowychświeża bazyliasól i pieprzJajka zmiksuj razem ze startym parmezanem dodaj sól i pieprz do smaku. Na patelni rozpuść masło i wylej masę z jajek. Kiedy jajka zaczną się ścina...
Orkiszowa Kuchnia Anny
ZEBRA
Dzisiaj dla was przygotowałam szybki i prosty przepis na Zebrę :)Składniki:5 jajek1,5 szklanki cukru trzcinowego2,5 szklankimąki orkiszowej jasnej1,5 łyżeczki sody oczyszczonej1 szklanka oleju1 szklanka wody mineralnej3-4 łyżkikakaoJa...
Orkiszowa Kuchnia Anny
Tarta z figami
Jedna z moich ulubionych jesiennych tart :)Składniki:100 g maki orkiszowej jasnej100 g mąki jaglanej100 g mąki krupczatkisólpieprzkostka masła2 żółtka2 serkiser Brie2 łyżki śmietanyorzechypestki dynimiód lub syrop klonowyokoło 10 sztuk świe...
Orkiszowa Kuchnia Anny
KRWAWNIK
ACHILLEA MILLEFOLIUM1. Opis roślinyW przekazach historycznych zachowały się pisma mówiące o tym, ze krwawnik od tysiącleci wykorzystywano do leczenia hemoroidów i wrzodów żołądka. Natomiast z legendy wiadomo, iż ziele krwawnika uratowało życie rannemu ...
Orkiszowa Kuchnia Anny
Lektura
Kuchnia Dwudziestolecia to moja pozycja na wakacje :) to będzie podróż po bogactwie smaków dwudziestolecia międzywojennego i zwyczajów kulinarnych, okraszona ciekawymi zdjęciami i ilustracjami z tamtego okresu oraz 100 przepisami na najróżniejsze potra...
Orkiszowa Kuchnia Anny
DZIURAWIEC ZWYCZAJNY
Hypericum perforatum1.Opis roślinyRoślinawieloletnia dorastająca od 30 do 100 cm, w górnej części łodyżkitworzy naprzemianległe rozgałęzienia zakończone złocisto-żółtymi kwiatami.Ma balsamiczny zapach, gorzkawy smak, a sok po roztarci...
Orkiszowa Kuchnia Anny
SERNIK alzacki
Poniżejznajdziecie przepis sprawdzony wielokrotnie na bardzo szybki, delikatny ipyszny sernik, nie tylko na święta.Składniki:1 kg sera (z kubełka)250 g cukru trzcinowego drobnego125 g masła3 jajka1 opakowanie budyniu bez cukru5 łyżek ...
Orkiszowa Kuchnia Anny
Placek wykwintny z jabłkami
Składniki:200 g mąki orkiszowej jasnej125 g cukru trzcinowego125 g masła3 jajkamleko3-4 kopiaste łyżki kakao2,5 łyżeczki sody oczyszczonej4,5 jabłekUcieramy masło z cukrem do białości, dodajemy żółtka i mąkę zmieszaną z sodą, kakao i tyle mleka, ...
Orkiszowa Kuchnia Anny
Pierniczki śmietankowe
Składniki:mąka orkiszowa jasna1 szklanka miodu1 szklanka cukru trzcinowego4 jajka1/2 szklanki gęstej śmietanki2 łyżeczki sody3 łyżeczki przyprawy korzennejMiód i cukier rozpuszczamy w rondelku. Przelewamy do miski i dodajemy jajka, śmietankę wymieszana...
Orkiszowa Kuchnia Anny
Zapowiedź
Witajcie :) dawno mnie tu nie było, co wcale nie oznacza, że w mojej kuchni nic ciekawego się nie działo :) ponieważ zbliżają się święta i jak co roku piekę pierniczki, tak i w tym roku ich u mnie nie zabraknie. Zatem oczekujcie niebawem świeżego wpisu...
Orkiszowa Kuchnia Anny
Likier truskawkowy z płatkami róży
Składniki:500-600 g świeżych, dojrzałych truskaweklaska waniliidwie garści płatków dzikiej różysok z 1 cytrynyskórka z 1 cytryny500 g cukru trzcinowego350 ml słodkiego wina gronowego500 ml spirytusu 95%Świeże truskawki myjemy i pozbywamy szypułek...
Orkiszowa Kuchnia Anny
Naleśniki orkiszowo-ryżowe
Poniżej podaję przepis na naleśniki z dodatkiem mąki ryżowej, które szczególnie polecam ze względu na delikatny smak :)Składniki:2 jajka2 miarki maki orkiszowej jasnej1 miarka maki ryżowej3 do 3,5 miarki mlekaszczypta soliWszystkie składniki wkładamy d...
Orkiszowa Kuchnia Anny
Nalewka z owoców DZIKIEJ RÓŻY
Przepis na nalewkę z owoców dzikiej róży1,5 kg owoców dzikiej róży, umytych i oczyszczonych, zamrażamy na około dwa dni;po dwóch dniach przesypujemy owoce do słoja, dodajemy łyżeczkę goździków i laskę cynamonu, zalewamy 1 l spirytusu. Pozostawiam...
Orkiszowa Kuchnia Anny
Nalewka z DYNI
Składniki:dojrzała mała dyniaczysta wódka1/2 litra spirytusu500 g cukru trzcinowegowodasłoik szczelnie zamykanyLitr obranej i pokrojonej dyni wkładamy do szczelnego słoika i zalewamy czystą wódką tak, aby dokładnie przykryć dynię. Odstawiamy na d...
Orkiszowa Kuchnia Anny
1
2
3
Następna
→