Dziś przepis na ciasto, które śmiało (acz z umiarem) mogą skosztować osoby z insulinooporności. Od niedawna wiem, że sama należę do tego grona i moja kuchnia ostatnio musi przeżyć moje eksperymenty. Tymi udanymi będę się dzieliła.
Ciasto jagodowe i NISKIM INDEKSIE GLIKEMICZNYM.
Składniki:
- 4 jajka
- Szklanka mąki owsianej pełnoziarnistej (u mnie bezglutenowa - nie wiem czy nie każda mąka owsiana jest pozbawiona glutenu).
- 1/3 szklanki ksylitolu
- 30 g masła klarowanego
- 1 łyżeczka (u mnie z czubkiem)
- Garstka jagód
- 4 kostki czekolady 75%
- Wiórki kokosowe, pół garstki - do posypania.
Przygotowanie:
Jajka rozdzielam na białko i żółtko.
Białko ubijam na sztywno.
Do żółtek dodaję rozpuszczone masło klarowane (nie gorące).
Wsypuję ksylitol i mąkę owsianą pełnoziarnistą, proszek do pieczenia do żółtek i miksuję, aż powstanie spójna masa. Powoli oddaję białka i przyznam się, że bezczelnie dalej miksowałam mikserem, zamiast łyżką.
Tak przygotowaną masę wylałam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na górze posypałam garstką jagód + powciskałam pociętą czekoladę. Na sam koniec rzuciłam trochę wiórek kokosowych.
Piekłam 35-40 min w piecu 180 stopni z termoobiegiem.
Wg mnie mega smaczne, będzie smakowało również osobom zdrowym! :)