Fantastyczny dzień. Na obiad grzybowe risotto z truflami, w lodówce chłodzi się wino, a na uczelni pojawiać się nie musiałam. Tylko dwie rzeczy mogłyby sprawić, żeby był jeszcze lepszy: słońce i deser. Na pogodę wpływu nie mam, ale nad słodyczami w swojej kuchni jestem w stanie zapanować. Tak powstał nowy przepis na owsiane ciastka. Trochę inne w smaku niż poprzednie, równie zdrowe i kokosowe

Składniki:
- 100 g płatków owsianych
- 1 dojrzał banan
- 1 jajko
- łyżka wiórków kokosowych
- 4 kostki gorzkiej czekolady, posiekane
- garść posiekanych orzechów (u mnie migdał, arachidowe i nerkowce)
- po łyżce rodzynek i suszonej żurawiny

Banana rozgniatamy na papkę, roztrzepujemy z jajkiem. Dodajemy wszystkie składniki, mieszamy. Piekarnik na 180° C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy placuszki (nie za grube) – u mnie zazwyczaj wychodzi ich 11-12. Pieczemy ok. 10-15 minut. Jeżeli chcemy, żeby były mocno chrupiące – studzimy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami. Jeśli woli miękkie – wyjmujemy i studzimy na blacie

