Składniki:- mięso na zupę (u mnie porcja rosołowa z kurczaka oraz mała kostka schabowa)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek korzenia selera
- 3 ząbki czosnku
- gałązka lubczyku
- gałązka liści selera
- 2 garstki umytych, pokrojonych liści szczawiu
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka domowego bulionu (np. takiego) lub 1 kostka rosołowa
Dodatkowo:
- ugotowane młode ziemniaki
- koperek
- ugotowane na twardo jajka
Umyte mięso zalewamy 1,5 l wody i gotujemy. Po zagotowaniu gdy powstanie piana odszumowujemy wywar. Dodajemy marchew, pietruszkę, seler, liście lubczyku i selera, czosnek oraz bulion.
Gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie.
Gdy z zupy usuniemy mięso i warzywa dodajemy pokrojone liście szczawiu. Gotujemy ok 10 min. Następnie dodajemy śmietanę. Zagotowujemy.
Zupę podajemy z młodymi ziemniaczkami, koperkiem i ugotowanymi na twardo jajkami.