Składniki:- 2 kg buraków
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 8 liści laurowych
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 6 ząbków czosnku
- 2,5 litra wrzącej wody
- 10 łyżek wody z kiszonych ogórków lub odciśniętej z kapusty kiszonej
Buraki obieramy i myjemy. Kroimy w plastry a jeżeli są duże w pół-plastry. Przekładamy do dużego słoja lub garnka. Dodajemy cukier, sól, kwasek cytrynowy, pieprz, ziele angielskie, majeranek, pokruszone liście laurowe oraz pokrojony w plasterki czosnek. Zalewamy wrzącą wodą tak żeby buraki były całkowicie przykryte (u mnie to było 2,5 litra). Możemy dolać wodę z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej co przyspieszy nam proces zakwaszania.
Tak przygotowane buraki odstawiamy w ciepłe miejsce na min 3-4 dni. Po tym czasie mamy bazę do barszczu czerwonego lub ukraińskiego.