Kupcie najtańsze, najbrzydsze, najbardziej miękkie pomidory i ugotujcie najlepszą pomidorową. Na taką pomidorową czekam cały rok. Jest kwaskowa, jest słodka, jest gęsta i jest kwintesencją smaków późnego lata.
Składniki na zupę :
- ok 2 kg pomidorów
- 1/2 korzenia selera
- 1 duża marchew
- 1-2 pietruszki (w zależności od wielkości)
- ok 10 cm pora
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 gałązki selera
- 2 gałązki lubczyku
- kilka gałązek pietruszki
- kilka gałązek koperku
- łyżeczka domowego bulionu (lub kostka rosołowa)
- łyżeczka Vegety
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Składniki na lane ciasto:
Pomidory myjemy, i kroimy na kawałki "jak popadnie". Do garnka z pomidorami dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa oraz związane zioła. Zalewamy taką ilością wody aby tylko przykryła pomidory (ok 1 l.) i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 40-45 min.
Wyławiamy z zupy warzywa a pomidory i powstały wywar przecieramy drewnianym tłuczkiem lub drewnianą łyżką przez sitko.
Dodajemy masło, łyżeczkę bulionu, Vegetę, pieprz i ewentualnie sól do smaku-gotujemy przez chwilę.
W tym czasie roztrzepujemy jajka i dokładnie ucieramy je z mąką aby powstało geste ale nadal lejące ciasto.
Tak przygotowane ciasto wlewamy cienkim strumieniem do gotującej się zupy. Zagotowujemy.