Składniki:- 1 dojrzałe awokado
- 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- 5 suszonych pomidorów z oliwy
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki startego parmezanu
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki poszarpanych liści bazylii + kilka do przybrania
- sól, pieprz
- 20 dag makaronu penne
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
W międzyczasie przygotowujemy masę z awokado.
Do miski wkładamy miąższ awokado, przeciśnięty czosnek, wlewamy oliwę oraz sok z cytryny. Blendujemy na gładka masę. Dodajemy drobno pokrojone pomidory, poszarpane listki bazylii oraz starty parmezan.
Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka i stawiamy na małym ogniu. Dodajemy przygotowaną masę Podgrzewając dokładnie mieszamy aby masa pokryła makaron.
* źródło :true taste hunters