Gdzie się w piątek nie obejrzałam tam ktoś mówił o gołąbkach :) Nie mogłam być przecież gorsza więc i u mnie gołąbki...ale...gołąbki inne niż te tradycyjne bo z kaszą i grzybami.
Składniki na gołąbki:
- 30 dag kaszy jęczmiennej perłowej
- 30 dag mięsa wieprzowego mielonego
- garść suszonych grzybów
- sól, pieprz
- kapusta włoska
- bulion
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. do ugotowanej i przestudzonej dodajemy mielone mięso i zmiksowane (zmielone) na puder suszone grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem.
Liście kapusty włoskiej delikatnie (żeby nie uszkodzić) oddzielamy od siebie. Każdy pojedynczo zanurzamy na chwilę we wrzącej wodzie. Kładziemy na desce, nakładamy po 2 łyżki farszu i zwijamy gołąbki. Mnie z tej porcji wyszło 12 sztuk.
Dno sporego garnka wykładamy liśćmi kapusty, na których układamy gotowe gołąbki. Zalewamy całość wcześniej przygotowanym bulionem, tak aby gołąbki zostały przykryte i gotujemy pod przykryciem ok 30-45 min.
Składniki na sos pieczarkowy
- 30 dag pieczarek
- 1 mała cebula
- 250 ml śmietany
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Cebulę obieramy i drobno kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę. Chwilę smażymy aż się zeszkli. dodajemy pieczarki i smażymy aż zbrązowieją. Podlewamy sokiem z cytryny i zalewamy śmietaną wymieszaną z ok 0,5 szklanki wody. Całość dusimy na delikatnym ogniu-część płynu musi się zredukować Solimy i pieprzymy do smaku.
Gołąbki odcedzamy z bulionu i obsmażamy na patelni. Podajemy polane sosem pieczarkowym.