Polecam Wam smaczną fasolkę po bretońsku którą od lat robię a przepis jest bardzo prosty!
Składniki:- 400 g fasoli typu '' Jaś''
- 250 g kiełbasy
- 250 g boczku wędzonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka suszonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 4 ziela angielskie
- 2 łyżki suszonego majeranku
- liść laurowy
Przygotowanie:Fasolę zamoczyć w garnku z wodą i najlepiej odstawić na całą noc do zamoczenia. Następnego dnia zalać fasolę jednym litrem świeżej wody w garnku. Doprawić małą łyżeczką soli do smaku, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować aż zmięknie przez około 1,5 h. Boczek pokroić w większą kostkę, podsmażyć aż się zrumieni i dodać do fasoli. Potem tak samo kroimy w kostkę kiełbasę wraz z pokrojoną cebulą i również rumienimy. Na koniec dodajemy starty czosnek. Tak podsmażone przykładamy do garnka z fasolą i gotujemy razem jeszcze 15 minut. Na koniec dodajemy koncentrat wraz z pomidorami z puszki. Doprawiamy majerankiem, zmielonym pieprzem. W razie konieczności doprawiamy solą. Następnie gotować 10 minut. Smacznego!