Długo nie było na blogu żadnego dania głównego, więc zamieszczam przepis na zupę, która ostatnio uratowała mnie w stanie przedchorobowym! Dokuczający ból gardła i nadchodzący uparty katar nie był miłą wizją nadchodzącego tygodnia, więc weekend spędziłam raczej odpoczywając i zajadając się domowymi miksturami, aby szybko wyzdrowieć. Jeżeli Was też nie ominął ten dziki sezon przeziębień zaserwujcie sobie taką szybką i pikantną zupę!
For a long time there was no main dish on the blog, so I present a recipe for soup, which recently rescued me from a disease! Teasing sore throat and upcoming stubborn runny nose, wasn't a nice vision of the next few days, so I spent the weekend relaxing and consuming homemade healing potions in order to recover quickly. If you didn't spare this wild season of colds then sereve yourself this quick and spicy soup!
Nie lubię być chora! Mimo iż w tym roku przeziębienie potraktowało mnie dość łagodnie, nie chodziłam z uśmiechem od ucha do ucha. Myślałam już, że jakoś się uwinę i jakiekolwiek katary czy kaszle przemkną koło mnie, ale niestety. Kiedy przebywa się codziennie w miejscu, w którym każdy prycha i sapie wystarczy tylko kilka dni, aby podzielić los tych nieszczęśników. Ale nie ma tego złego. Przynajmniej mogłam bezkarnie poleżeć dłużej w łóżku podczas weekendu i spokojnie poczytać książkę. I już zapomniałam, jak wybornie smakuje kolacja przygotowana przez kogoś innego.
I don't like being sick! Although the cold in this year has treated me quite smoothly, I didn't smiling from ear to ear. I thought that somehow and I will be saved and any runny nose or cought is going to slipped next to me, but unfortunately. When you are staying every day in a place where everyone is snorting and puffing, it's only a matter of time to share the fate of these unfortunates. But at least I could lie last longer in bed during the weekend and read a book. I've forgotten how deliciously taste a supper prepared by someone else.
Francuska kuchnia po raz kolejny mnie pozytywnie zaskoczyła. Nie przepadam na ogół za zupami typu krem, ale ta bardzo mi posmakowała. Dodatek czosnku i wiele innych przypraw niesamowicie wzbogacił jej smak. Jest bardzo rozgrzewająca i wbrew pozorom syci. No cóż - moje wymagania spełniła z uwagi na to, że gdy łapie mnie jakieś przeziębienie, to tracę apetyt. Jeżeli też podczas choroby nie jesteście w stanie zjeść niczego konkretnego, to taka zupa będzie w sam raz! Do tego ten żywy i rozweselający kolor dodaje sił!
French kitchen once again surprised me positively. Generally I don't like cream of soups, but this one tastes very good to me. The addition of garlic and many other spices incredibly enriched her taste. It is very warming and despite appearances filling. Well - my requirements fulfilled due to the fact that when catches me some cold I lose appetite. If you are not able to eat anything concrete during illness, this soup would be perfect for you! In addition, this lively and cheerful color gives more strength!
Rozgrzewająca zupa krem
Czosnkowa z cukinii i bazylii
Składniki (4 porcje):
- 3 średnie cukinie (ok. 800 g);
- kilka garści świeżej bazylii;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 cebula;
- oliwa do smażenia:
- 2 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody;
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, cząber, natka pietruszki, majeranek;
- uprażone pestki dyni, śmietana do dekoracji.
Przygotowanie:
Cukinie dokładnie umyć, odciąć brzegi i pokroić w grube plastry razem ze skórką. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie w wysokim garnku. Dodać posiekany czosnek i chwilę podsmażać. Następnie do garnka wrzucić pokrojoną cukinię, przyprawy i wodę bądź bulion. Gotować wszystko razem dopóki cukinia nie zmięknie (około 15-20 minut). Chwilę przestudzić zupę i przełożyć do misy blendera. Zmiksować wszystko na gładki krem i ewentualnie doprawić do smaku. Przelać zupę do miski, posypać uprażonymi pestkami dyni lub ewentualnie kleksem śmietany.
Smacznego!
Cream of zucchini and basil soup
Warming and spicy
Ingriedents:
- 3 medium zucchinies (approx. 800 g);
- a few handfuls fresh basil;
- 3 cloves garlic;
- 1 onion;
- olive oil for frying:
- 2 1/2 cups vegetable broth or water;
- spices: salt, pepper, herbs de Provence, savory, parsley, marjoram;
- roasted pumpkin seeds, sour cream for garnish.
Preparation:
Washed zucchinies thoroughly, cut off the edges and sliced together with the skin. Dice the onion and fry in olive oil in a high pot. Add chopped garlic and fry briefly. Then throw into the pot sliced zucchini, spices and water or broth. Boil all together until zucchini gets softened (approx. 15 - 20 mins.). Let the soup coll down for a while and put into blender. Mix everything in a smooth cream and season eventually to taste. Pour the soup into bowls, sprinkle with roasted pumpkin seeds or optionally add a stain of cream.
Bon Appetit!