>Składniki: (ciasto) 500ml białej mąki pszennej, 200g masła (
przepis na blogu), 125ml krowiego mleka 3,2%, 4 duże jaja kurze 375ml białego cukru, 5 łyżek ciemnego gorzkiego kakao i 2 łyżeczki proszku do pieczenia
(masa śmietanowa) 6-7 dużych bananów + świeżo wyciśnięty sok z 0,5 średniej cytryny + 800ml słodkiej śmietany kremówki 36% (
przepis na blogu), 6 łyżek cukru pudru, 4 łyżki wieprzowej żelatyny spożywczej rozprowadzonej w 200ml wrzątku oraz 300ml jogurtu bananowego (
przepis na blogu) i 100g ciemnej gorzkiej czekolady
>Wykonanie:(ciasto) posiekane masło w rondelku z cukrem i kakao zalej mlekiem, po czym mieszając podgrzewaj, do jednolitego połączenia – odstaw do ostygnięcia, a następnie zmiksuj dodając kolejno żółtka jaj i mieszankę składników suchych, do jednolitości – delikatnie dokładnie już łopatką wmieszaj ubitą już sztywną pianę z białek jaj – przełóż/przelej równą warstwą do pokrytej papierem do pieczenia formy o wym.40x25cm i tak wstawiwszy do już rozgrzanego do temp.160C piekarnika, przetrzymaj weń ok.40min, do chwili ładnego wypulchnienia ciasta, wyrazistego przyciemnienia wierzchu oraz suchości środka – odstaw na parę godzin w miejsce chłodne, do ostygnięcia i ‘odparowania’;
(masa śmietanowa) lekko już tężejącą żelatynę dobrze połącz z jogurtem bananowym w szklanej misie i odstaw do lodówki; zimną kremówkę w drugiej misie zmiksuj do sztywnej lśniącej konsystencji, tuż pod koniec z wolna dosypując cukier – dokładnie już łopatką wmieszaj przygotowaną j/w, lekko tężejącą masę bananową oraz poszatkowaną na tarce czekoladę, do jednolitego połączenia – na powrót wstaw do lodówki, by jeszcze nieco stężało;
(całość) banany przetnij w poziomie na poły i skrop sokiem cytrynowym, by nie ciemniały; wypieczone ciasto ostrym nożykiem przetnij w poziomie w 2/3 wysokości i cieńszy uzyskany blat drobno skrusz, natomiast grubszy dolny umieść na powrót w pokrytej świeżym pergaminem formie – na wierzchu rozłóż przygotowane banany (
płaską stroną do dołu), pokryj je równą warstwą masy śmietanowej i wygładziwszy wierzch, równomiernie zasyp resztą skruszonego ciasta.
Gotowe ciasto odstaw na całą noc w lodówce, by się ładnie ‘związało’ i ‘przegryzło’ przed pokrajaniem.