>Składniki:60g białej mąki żytniej i 240g zwykłej wrzącej wody + 300g mąki j/w, 1 łyżeczka soli morskiej, 50g zimnej wody i 200g aktywnego zakwasu żytniego
>Wykonanie:
Mąkę w misie wyrób z wodą do gładkości, po czym nakryj szczelnie lnianą ściereczką i tak pozostaw w temp. pokojowej na 60min-24godz – zmiksuj z zakwasem, wodą i solą, następnie wyrabiając z resztą mąki tak, by uzyskać gładką kleistą kulę ciasta; posmarowanymi olejem dłońmi (
ew. na omączonej stolnicy) sformuj prostokątny bochen i umieść w wysmarowanej masłem o obsypanej otrębami formie o wym.20x10cm – pod ściereczką j/w pozostaw na ok.5godz wypulchniania, do podwojenia objętości, a potem nożykiem natnij pośrodku wzdłuż i powierzchownie spryskaj zimną wodą (
spryskiwaczem); wstaw do rozgrzanego już do temp.210C piekarnika i weń przetrzymaj ok.50min, do wyrazistego przybrązowienia wierzchu i suchości środka; po pierwszych 5-10min pieczenia spryskaj wodą po raz drugi.
Gotowy chleb ostrożnie wyłóż na kratę i nań pozostaw w miejscu chłodnym do całkowitego ostygnięcia i ‘związania’ przed pokrajaniem.