>Składniki:500g orkiszowej mąki pełnoziarnistej (
ew. 420g białej i 80g razowej), 10g soli morskiej, 400g zwykłej letniej wody i 5g suszonych drożdży
>Wykonanie:
Mąkę w misie z resztą składników suchych wymieszaj, po czym z wodą ubijaj na wysokich obrotach mikserem, końcówką do ubijania białek, do uzyskania jednolicie gładkiej elastycznej masy ciasta; nakryj szczelnie lnianą ściereczką i tak umieść w lodówce na całą noc – wystaw do temp. pokojowej na 2-3godz, a potem ALBO: podziel na równe poły, sformuj w jednakie wałki i skręć wokół siebie, mocno zalepiając końce, ALBO: po prostu sformuj podłużny bochen – umieść na pokrytej papierem do pieczenia blasze i pozostaw w miejscu ciepłym na ok.1,5-2godz, do ostatecznego wypulchnienia. Tymczasem, na dolną półeczkę już rozgrzanego do temp.220C piekarnika wstaw żaroodporną miseczkę wypełnioną zimną wodą bądź kostkami lodu – wstaw surowy bochen na środkową półkę (
ew. wcześniej go jeszcze powierzchownie wzdłuż nożykiem nacinając - tylko wówczas, jeśli nie był skręcany!); po pierwszych 5min pieczenia zmniejsz nieco temperaturę (
do temp.210C) i dalej już bez termoobiegu piecz ok.20min, do chwili ładnego przybrązowienia wierzchu i suchości środka.
Gotowy chleb ostrożnie wyłóż na kratę i nań pozostaw w miejscu chłodnym do całkowitego ostygnięcia i ‘związania’ przed pokrajaniem.