>Składniki: (wersja I) 500g ugotowanych buraków, 1 średnia biała cebula + 2 czubate łyżki masła (
przepis na blogu), 1 łyżka białej mąki pszennej oraz ok.1 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub octu jabłkowego (
przepis na blogu) i sól morska do smaku
(wersja II) 750g buraków, 125-187,5ml krowiego mleka 3,2%, 1 łyżka mąki j/w, 1 łyżka masła j/w oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryny i sól morska do smaku
>Wykonanie:(I) cebule drobno posiekaj i odpowiednio na rozgrzanej już patelni z masłem podsmaż do zeszklenia (lekko osoliwszy) – dobrze mieszając wsiej przez sito mąkę i gdy się lekko zagęści, wmieszaj poszatkowane na drobnych oczkach tarki buraki – wymieszaj, przetrzymując jeszcze chwilę na ogniu, po czym zestaw z palnika i dopraw sokiem cytrynowym (
/octem) i solą, wg uznania;
(II) poszatkowane j/w buraki w rondelku zalej mlekiem, oprósz mąką, wymieszaj, po czym mieszając doprowadź do zawrzenia i zagęszczania – wmieszaj tłuszcz do rozpuszczenia i zestaw z palnika; dopraw sokiem z cytryny i solą do smaku.
Gotowe buraczki serwuj od razu na gorąco; nie nadaje się do przechowania.
Źródło - (I) TU / (II) przepis własny