|
Rogaliki dla Mężą |
Jesteśmy niemal 3,5 roku po ślubie, a Mąż odwiedza mnie w weekendy. Jak za panieńskich czasów;). Od miesiąca pracuje 150km od domu, a kochająca Żona, żeby umilić mu wieczory po pracy robi mu pyszne ciasteczka, które zabiera ze sobą w podróż. W tym tygodniu padło na rogaliki krucho-drożdżowe. Banalnie proste, a przy tym niezwykle smaczne. Ciasto jest kruchutkie, delikatne. Korzystam z tego przepisu - świetnie nadaje się na ciasteczka, paszteciki, itp.
500g mąki pszennej
50g świeżych drożdży
3 żółtka
1/2 szklanki gęstej śmietany - dałam 1 szklankę
250g masła - dałam 200g
marmolada - u mnie różana
Z tej porcji wyszło mi 3 duże blachy rogalików, takich na jeden, dwa kęsy.
|
Rogaliki dla Męża |
Drożdże mieszamy ze śmietaną. Masło siekamy z mąką, a następnie łączymy ze śmietaną z drożdżami oraz żółtkami. Zagniatamy gładkie ciasto, a następnie wstawiamy je do lodówki na 2-3 godziny - tym razem przykryłam ściereczką na stolnicy na jakieś 30 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na części, każdą rozwałkowujemy na cienki placek. Przy pomocy talerza lub pokrywki wycinamy koła, które następnie dzielimy na 6 części. Na każdą nakładamy porcję marmolady i zawijamy w rogalik. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza - aż będą rumiane. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)