Na świeży szczaw trzeba jeszcze trochę poczekać, ale z powodzeniem zupę możemy przygotować ze szczawiu konserwowego i cieszyć się nią również w zimie :). Zupę można podać w wersji zabielanej, obowiązkowo z jajkiem ugotowanym na twardo!
Składniki (3 porcje) :
350 g szczawiu konserwowego
1 ½ l bulionu drobiowego lub warzywnego
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 duża marchewka
1 korzeń pietruszki
1 duży ziemniak
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
śmietana do zup (opcjonalnie)
jajka ugotowane na twardo do podania
Sposób przygotowania :
Wszystkie warzywa obieram. Cebulę i ziemniaka kroję w kostkę, czosnek wyciskam, marchew i pietruszkę ścieram na tarce na grubych oczkach. Bulion podgrzewam. W garnku rozgrzewam oliwę, wrzucam cebulę i czosnek, podsmażam aż się zeszklą, dodaję marchew i pietruszkę, smażę razem kilka chwil. Następnie zalewam ciepłym bulionem, doprowadzam do zagotowania, po 10 minutach dodaję ziemniaki, po kolejnych 5 szczaw. Gotuję jeszcze 10-15 minut. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Ściągam z palnika. Zupę można zabielić śmietaną : kilka łyżek śmietany wlewam do kubka, dodaję trochę gorącej zupy, mieszam i wlewam do garnka. Podaję z jajkami ugotowanymi na twardo.