DZISIAJ:
**wegańskie Racuchy drożdżowe jabłkowe, mrożony banan z sosem kakao - mleczko kokosowe i orzeszkami ziemnymi**
RACUCHY DROŻDŻOWE JABŁKOWE
2,5 dag drożdży
1/2 szklanki wody, przegotowana, letnia
mąka
2 małe jabłka
drożdże rozkruszyłam, rozpuściłam w wodzie, odstawiłam na 20 minut, dodałam mąkę, około szklanki, do takiej gęściejszej konsystencji, ja dodaję mieszankę mąk, a każda mąka rożnie reaguje z wodą, ewentualnie ciasto będzie za gęste dodać wody, odstawiłam na noc, rano dodałam jedno jabłko starte, drugie pokrojone w kostkę, wymieszałam, smażyłam racuchy.
WCZORAJ:
**wegańskie Placki dyniowe z sosem kakao - mleczko kokosowe, malinami, jagodami goji i figą**
1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki wody
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki pure z dyni
woda/mleko
siemię lniane - można użyć zmielonego, ja zawsze używam całego, wymieszałam z wodą /ewentualnie mlekiem/ odstawiłam. Mąkę wymieszałam z proszkiem, dodałam dynię, siemię lnianę, wymieszałam, dodałam wody - do konsystencji, wymieszałam, smażyłam placki. Ja smażąc placki bez jajka, zawsze robię ciasto gęściejsze, bo tak mi się łatwiej smaży ;)
Jak dobrze choć na chwilę, na jeden dzień, na kilka godzin oderwać się od swojej małej, nie zawsze kolorowej, codzienności. Poprzebywać z innymi ludźmi, nie rozmyślać ciągle o tym samym. Tylko skupić się na czymś zupełnie innym, a tak na prawdę to nie skupiać się na niczym. Po prostu być, rozmawiać, śmiać się, milczeć. Potrzebowałam tego.