Dziś przepis na sałatkę z kurczakiem. Sprawdzi się jako kolacja, zawartość lunchbox'a, a także przystawka na imprezie. To danie popisowe mojego męża, więc nie jest trudna w wykonaniu, ale jednocześnie jest smaczna i nasyci każdego.
Składniki do przygotowania dużej miski:
- 350-400g makaronu pełnoziarnistego
- dwie piersi kurczaka (podwójne)
- puszka kukurydzy konserwowej
- puszka groszku konserwowego
- 5 ogórków konserwowych
- papryka czerwona
- słoik lub dwie małe puszki kiełków fasoli mung
- jeden lub dwa kubeczki (po 180g) jogurtu naturalnego (zależnie czy wolicie konsystencję suchą czy lejącą)
- ewentualnie łyżka majonezu
- pieprz do smaku
- szczypta przyprawy do kurczaka
Wykonanie:
1. Piersi kurczaka filetujemy i grillujemy lub smażymy na niedużej ilości tłuszczu.
2. W międzyczasie gotujemy makaron al dente.
3. Odsączamy zawartość puszek, a pozostałe warzywa kroimy w drobną kostkę.
4. Przestudzonego kurczaka szarpiemy na drobne fragmenty przy użyciu widelca.
5. Wrzucamy wszystkie składniki do dużej miski - kurczaka, przestudzony makaron oraz warzywa.
6. Dodajemy jogurt naturalny oraz ewentualnie łyżkę majonezu (możecie także całkowicie zastąpić jogurt majonezem) i mieszamy dokładnie.
7. Doprawiamy całość pieprzem oraz przyprawą do kurczaka (jest na tyle słona, że nie trzeba dodatkowo dodawać soli).
Gotowe!
Chcecie być na bieżąco?
Zapraszam Was do obserwowania za pośrednictwem
Instagrama
Facebooka