Dziś kolejny przepis na ekspresowy i prosty obiad. Zaleca się, aby spożywać ryby przynajmniej raz w tygodniu, a najlepiej częściej. Pieczona ryba to dobry kompromis pomiędzy zaleceniami a brakiem czasu na gotowanie.
Do przygotowania dwóch porcji potrzebowałam:
- 2 filety z mintaja
- 2 garście tartej mozzarelli
- szczyptę pietruszki
- szczyptę ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie jest proste:
1. Filety wyjemy i nacieramy solą oraz pieprzem.
2. Układamy filety na papierze do pieczenia i obsypujemy ziołami.
3. Obsypujemy obficie filety tartym serem, najlepsza jest mozzarella, lecz możecie użyć także zwykłego sera żółtego.
4. Zapiekamy całość w temperaturze 180*C przez około 15-20minut aż ryba zetnie się całkowicie i ser przyrumieni się.
Gotowe!