Kupienie produktu, którego nie używa się zwykle, zmusza do kreatywności i myślenia w kuchni. Tak też było, gdy ostatnio kupiłam mango. Bardzo lubię ten owoc, ale tym razem postanowiłam wykorzystać go w daniu, a nie zjadać jako przekąskę. Po kilku dniach głowienia się, co zrobić z nim przygotować, powstał pomysł na sałatkę z mango. Kurczak to wdzięczny dodatek, bo świetnie zgrywa się także ze słodkimi dodatkami. Dodatek sezamu i kurkumy nadaje całości orientalnego charakteru.
|
Oto sprawca całego zamieszania :) |
Do przygotowania 2 porcji potrzebowałam:
- pierś kurczaka
- 4 garście mixu sałat
- dwa pomidory
- kilka oliwek
- pół mango
- garść sezamu
- czubatą łyżeczkę kurkumy
- łyżkę miodu
- olej sezamowy
Przygotowanie:
1. Kurczaka kroimy w kostkę
2. Doprawiamy mięso kurkumą, sezamem oraz miodem.
3. Podsmażamy kurczaka na niewielkiej ilości oleju sezamowego.
4. W międzyczasie kroimy pomidory w kostkę oraz oliwki w krążki i mieszamy je z sałatą.
5. Obieramy i kroimy mango z kostkę i dodajemy do sałatki.
6. Przestudzonego kurczaka dodajemy do sałatki.
7. Polewamy całość olejem sezamowym (ok. łyżka wystarczy) i całość mieszamy.
Gotowe!