Bardzo lubię makarony i chociaż tradycyjne spaghetti nigdy mi się nie znudzi, warto czasem wprowadzić coś nowego. Tak właśnie powstał makaron z owocami morza. Jest prosty i szybki w wykonaniu, więc idealnie sprawdzi się jako ekspresowy obiad po pracy. Jednocześnie owoce morza nadają mu wykwintnego charakteru, dlatego będzie odpowiedni także na oficjalną kolację.
Do przygotowania dwóch porcji potrzebowałam:
- 150g makaronu spaghetti
- 400g mieszanki mrożonych owoców morza (250-300g rozmrożonych)
- 200g przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- szczypta suszonej papryki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- garść świeżej pietruszki
- sok z ćwierci cytryny
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Makaron gotujemy al dente.
2. W międzyczasie podsmażamy na oliwie drobno skrojony czosnek.
3. Po kilku minutach dodajemy owoce morza.
4. Podgrzewamy je na patelni 3 minuty na niewielkim ogniu i dodajemy przecier pomidorowy.
5. Doprawiamy sos i dusimy przez 10 minut aż całość zgęstnieje.
6. Gdy sos nabierze odpowiedniej konsystencji dodajemy pietruszkę i sok z cytryny.
7, Wykładamy makaron na talerze i dodajemy sos.
Gotowe!
Inne przepisy na makarony znajdziecie też: