Jesień w tym roku jest wyjątkowo chłodna. Mam jednak na to receptę. Nic tak nie rozgrzewa jak gorąca zupa, a przy tym zupa-krem dodatkowo także syci. Dziś przygotowałam dla Was przepis na krem z cukinii. Spieszcie się, bo cukinie już powoli kończą się w sklepach.
Do przygotowania garnka (3-4 porcji) potrzebowałam:
Jedną duża lub dwie małe cukinie
Dwie małe marchewki
Ząbek czosnku
Pół cebuli
Pietruszka
1,0 l bulionu
Szczypta (lub dwie) pieprzu ziołowego
Sól do smaku
Garść liści bazylii
Ewentualnie suszony seler
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki myjemy. Cukinię, marchewki oraz pietruszkę kroimy na kawałki.
2. Czosnek i cebulę drobno siekamy.
3. Warzywa zalewamy bulionem.
4. Całość doprawiamy.
5. Gotujemy przez około 20-30 minut. W zależności od tego czy wolimy rzadszą lub gęstszą konsystencję gotujemy pod przykryciem lub bez.
6. Gdy warzywa będą już miękkie, blendujemy całość na gładką masę.
7. Podajemy z łyżką śmietany oraz grzankami lub groszkiem ptysiowym
Smacznego!
Lubicie zupy-kremy? Jaka jest Wasza ulubiona?
Jeśli lubicie cukinię, z pewnością faszerowana także przypadnie Wam do gustu! Przepis znajdziecie
TUTAJ.