Niedawno pokazałam Wam, jak przygotować lody domowej roboty (TUTAJ). Wersja bezmleczna wymagała mleka roślinnego - sojowego lub kokosowego. Dziś przygotowałam dla Was przepis na domowe mleko kokosowe. Jest nie tylko tańsze, ale i smaczniejsze niż sklepowa wersja z kartonu.
Do przygotowania litra potrzebowałam:
60g wiórków kokosowych
4 szklanki wody
Przygotowanie jest bardzo proste:
1. Wiórki zalewamy szklanką gorącej wody i pozostawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc) do nasiąknięcia.
2. Do namoczonych wiórków dodajemy połowę pozostałej ilości wody i blendujemy. Wiórki są drobne, więc nie ma mocy o uzyskaniu jednolitego płynu.
3. Dodajemy pozostałą wody i blendujemy całość.
4. Przelewamy do wysokiej butelki. W zależności od tego czy lubicie wiórki - bezpośrednio lub przez kawałek materiału dla odcedzenia wiórków.
Gotowe!
Takie mleko świetne sprawdzi się na przykład do przygotowania lodów, a także w codziennej owsiance. Przechowywane w lodówce spokojnie wytrzymuje ponad tydzień.
Chcecie być na bieżąco? Zapraszam do polubienia mojego profilu na: