W moim menu na fb już parokrotnie pojawiało się awokado. Dziś chciałabym przybliżyć Wam nieco faktów na temat tego nietypowego owocu. Co takiego siedzi w awokado? - Samo zdrowie! Nieco konkretniej:
1. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli NNKT. Wśród nich głównie kwasy omega-3. O ich zbawiennym wpływie na pracę mózgu oraz ochronnym działaniu na układ krążenia słyszał niemal każdy, nie będę Was zanudzać powielaniem informacji. Tak czy siak awokado to świetne ich źródło.
2. Witamina E, czyli witamina młodości lub płodności. Naturalny przeciwutleniacz chroniący nasza komórki przed starzeniem się. Warto pamiętać, że witaminy A, D, E i K są rozpuszczalne w tłuszczach, dlatego przyswajamy je tylko z pokarmami, które zawierają tłuszcze. Połączenie NNKT i witaminy E w awokado to istny eliksir młodości.
3. Poza kwasami tłuszczowymi w awokado znajdziemy także beta-sitosterol. Jest to składnik roślinny, który pomaga w obniżaniu cholesterolu LDL („złego”).
4. Kwas foliowy to cenna substancja także występująca w awokado. Jest to szczególnie ważne dla kobiet w ciąży, ale i przed, ponieważ niedobory kwasu foliowego skutkują wadami rozwojowymi płodu. Niedobory powinny być uzupełniane jeszcze przed rozpoczęciem ciąży, a że w życiu różnie to bywa, przyjmuje się, że każda kobieta w wieku rozrodczym powinna dbać, aby takich niedoborów nie mieć, tak na wszelki wypadek :)
5.
Luteina – kolejny eliksir młodości, tym razem dla naszych oczu. Dzięki niej dłużej zachowamy ostrość widzenia.
Jak widać awokado to genialna mieszanka substancji odżywczych, które świetnie działają na różne części naszego organizmu.
Nie pozostaje nic innego jak biec do sklepu, kupić ten zielony owoc i rozkoszować się jego cudownym działaniem!