Wiosna warzywami stoi. Tak więc w ramach akcji-wiitaminizacji dzisiaj propozycja obiadowo-kolacyjna z wytrawnymi muffinkami w jednej z głównych ról.
Zupa krem z kalafiora z kaszą jaglaną
- ok. 200 g kalafiora
- 1 marchewka
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
- natka pietruszki do podania
W garnku zagotowujemy ok. szklanki wody z przyprawami. Wrzucamy pokrojone warzywa. Po kilkunastu minutach dosypujemy kaszę. Gotujemy, aż wszystko będzie miękkie. Blendujemy na gładki krem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką.
Muffiny gryczane z marchewką i curry (3 sztuki)
- 50 g mąki gryczanej
- 1 jajko
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- chlust mleka
- 1 duża marchewka lub 2 małe
- curry
W misce mieszamy suche składniki (mąkę, proszek i curry). Dodajemy jajko i mleko (ja zawsze dodaję „na oko”, ciasto ma być gęste, ale tak, żeby dało się mieszać;)). Do masy dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i posiekaną natkę, ponownie mieszamy. Masę przekładamy do foremek i pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach.
Smacznego!