Wegańska propozycja na obiad lub kolację. Do buły lub z surówką. Zainspirowane tym przepisem: http://herbivoreinthemorning.blogspot.com/2015/06/marchewkowe-vegeburgery-z-fasoli-i.html
Burgery fasolowo-jaglane (8 dużych sztuk)
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3 marchewki
- 1 mała cebula
- ok. 4 łyżek mąki gryczanej
- przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól (myślę, że wersja z curry też dałaby radę;))
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (można wcześniej lekko ją podprażyć – nie będzie miała wtedy goryczkowatego posmaku), studzimy. Fasolę odsączamy, zostawiając jednak trochę zalewy. Kaszę i fasolę z zostawioną zalewą blendujemy. Dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę, drobno posiekaną cebulę, mąkę i przyprawy. Wyrabiamy masę ręką. Dobrze jest spróbować masy, żeby była dobrze doprawiona. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia (można ją spryskać olejem, żeby burgery nie przywierały). Zwilżonymi dłońmi formujemy burgery i kładziemy je na blaszce. Pieczemy ok. 15 minut, obracamy i trzymamy je jeszcze kwadrans w piekarniku. Po wyjęciu chwilkę czekamy (burgery wtedy bardziej „zastygną”). Podajemy w bułce z ulubionymi dodatkami albo solo z surówkami.
Smacznego!