Przepis znalazłam kiedyś w książce Małgorzaty Caprari pt.: "Kuchnia Polska - 1500 przepisów" i od tej pory dosyć często go wykorzystuje ;)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki kaszy manny (dałam 400 g)
- 2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- kostka margaryny
- 1,5 kg jabłek
Sypkie produkty wymieszać razem, podzielić na trzy części. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy wysypać 1/3 sypkich produktów, przykryć połową jabłek. Następnie wysypać kolejną partię 1/3 sypkich produktów, przykryć resztą jabłek. Na wierzch wysypać pozostałe sypkie składniki. Zimny tłuszcz zetrzeć na tarce z grubymi oczkami bezpośrednio na placek. Przykryć folią aluminiową (świecącą stroną na wierzch). Wstawić do nagrzanego piekarnika (200ºC) na 45 min. Następnie zdjąć folię i piec aż się zarumieni (ok. 15 min). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Tak wyglądała przed upieczeniem: