Przepis leżał leżał i doczekał się realizacji. Doczekał się realizacji bardzo spontanicznie. Myślę, że smakowały wszystkim którzy mieli okazję je spróbować. Przygotowanie krokietów to nie znowu tyle pracy jak myślałam. Jedno co muszę następnym razem zmienić to upiec naleśniki na mniejszej patelni te zrobiłam na większej i dlatego krokiety wyszły takie duże.
Składniki:
500 g Mięsa mielonego
Cebula
0,5 kg pieczarek
2 jajka
Bułka tarta
Sól, pieprz, oregano
Tłuszcz do smażenia
Ciasto na naleśniki zrobione według przepisu
http://mojaslonecznakuchnia.blog.pl/2012/06/20/czas-na-nalesniki/
Sposób przygotowania:
Smażymy ok. 12 naleśników. Mięso smażymy na niewielkiej ilości oliwy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Cebulę siekamy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy na drobne plasterki. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy pieczarki. Solimy i dusimy. Kiedy są już odpowiednio podsmażone dodajemy mięso mielone, mieszamy i smażymy razem, aby płyn odparował. Ważne aby farsz nie był za bardzo suchy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Można dodać przyprawy wg uznania. Na naleśniki nadkładamy farsz i zawijamy jak klasyczne krokiety. Zawinięte krokiety obtaczamy w jajku a następnie w bułce i smażymy na złoty kolor.
#143
Smacznego!!!