Sezon grillowy w pełni, więc mam do zaproponowania dwie wypróbowane przez nas marynaty.
Marynata do drobiu
Składniki:
na ok. 3 kg mięsa (ja miałam skrzydełka i podudzia)
sok z 2 pomarańczy
sok z 1 cytryny
3 łyżeczki soli
3 łyżeczki curry
1 łyżeczka chilli
ok. 1 łyżkę syropu klonowego, lub innego słodzika, np miodu (opcjonalnie)
130 g oliwy z oliwek
300 g wody
Wszystkie składniki dokładnie mieszam do rozpuszczenia się i połączenia.
Mięso myję i zalewam marynatą.
Odstawiam na kilka godzin. Im dłużej postoi tym jest lepsze.
Gotowe:)))
Marynata do drobiu II oraz do karkówki
Składniki:
Na 12 skrzydełek, 7 pałeczek i 6 plastrów karkówki
sok z jednej pomarańczy
40 g miodu
80 g ostrej musztardy
10 g mielonej kozieradki
5 g mielonego chilli
15 g drobnej soli
Wszystko dokładnie mieszam do rozpuszczenia się, zalewam mięso, mieszam dłonią i odstawiam.
W razie nie pogody, tak przygotowane mięso można upiec w piekarniku.
Marynata do wieprzowiny
Składniki:
na ok. 1,5 kg mięsa np. karkówki
3 ząbki czosnku
50 g ostrej musztardy
1 czubata łyżeczka soli
70 g oliwy z oliwek
170 g wody
1 łyżka miodu dla chętnych
suszony tymianek i rozmaryn w ilości w/g uznania
Składniki marynaty dokładnie mieszam, mięso tnę na plastry, rozmijam tłuczkiem, zalewam marynatą, dłonią wmasowuję i odstawiam na kilka godzin.
Gotowe:)))