![](http://3.bp.blogspot.com/-fEF1H9ob37w/VmAr1wqZNfI/AAAAAAAAEKI/1FpvEc2FsVs/s640/IMG_3666.JPG)
Warto robić domową przyprawę korzenną, tym bardziej, że sklepowe poza śladowymi ilościami różnych alergenów zawierają także cukier, a niektóre nawet mąkę pszenną i to na pierwszej pozycji listy składników. W przypadku własnoręcznie skomponowanej przyprawy poszczególne składniki można kupić bez ekstra dodatków i mamy pewność, że nic nam nie zaszkodzi.
Zachęcam również do eksperymentowania z ilością składników.
Ja poszłam na łatwiznę i wymieszałam już zmielone składniki, oczywiście polecam zrobić ją również z całych składników, jeżeli oczywiście macie możliwość zmielenia ich na proszek.
Ta wersja jest dla leniwych i nie mających porządnego młynka....
Składniki:
cynamon - 6 łyżeczek
goździki - 3 łyżeczki
imbir - 3 łyżeczki
gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
ziele angielskie - 1 łyżeczka
kardamon - 2 łyżeczki
kolendra - 1 łyżeczka
kminek - 1 łyżeczka
Wszystko wymieszałam w misce, przesypałam do pudełka i gotowe:)))