…mokhrakula pyszne danie z Gruzji; robiłam je już kilka razy, a przepis zanotowałam sobie z bloga „Lejdi of the house” Polecam bo nie dość że szybkie to smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Smażyłam na patelni 18cm i robiłam z połowy porcji
ciasto
3 jajka
200g maki
150ml wody
1 czubata łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu
1 plaska łyżeczka soli
1 plaska łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki sody
nadzienie
1 pomidor
50g zielonej cebulki
1 duży ziemniak
150g sera mozzarella
1 łyżka mielonej papryki
5 łyżek oleju
W misce ubijamy jajka z sola i cukrem. Dodajemy wodę, śmietanę i mieszamy; stopniowo dodając mąkę i sodę. Mozzarellę, pomidora kroimy w kostkę siekamy cebulkę, ziemniaka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa dodajemy do ciasta. Na koniec dodajemy olej, paprykę i jeszcze raz wszystko mieszamy. Wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnie z odrobina oleju, i smażymy na małym ogniu przez 15 minut. Delikatnie odwracamy i smażymy kolejne 5min.