…przepyszny maślany placek drożdżowy. Piekłam go w ostatnim tygodniu dwa razy i kroiłam wyjęty prosto z pieca, bo właśnie taki ciepły smakuje najlepiej
3 szkl mąki
100 ml mleka
100 ml maślanki (ja zastąpiłam jogurtem)
30 g świeżych drożdży
100 g masła
3/4 szkl cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko + 1 żółtko
wierzch:
100 g masła
3 łyżki cukru + 1 łyżeczka cukru waniliowego
polewa:
1 żółtko
3 łyżki śmietany
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia.
Podgrzewamy mleko. Mąkę wsypujemy do miski; robimy „dołek” wkruszamy drożdże, wsypujemy
łyżkę cukru, zalewamy ciepłym lecz nie gorącym mlekiem, na wierzch sypiemy łyżkę mąki. Przykrywamy
ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Ponownie odstawiamy, aż podwoi swoją objętość.
Blachę 25x36cm (można też taką od piekarnika) smarujemy masłem i posypujemy manną bądź bułka tartą. Na blachę wyjmujemy ciasto i na chwil kilka 10-15 min ponownie odstawiamy. Palcami w cieście robimy wgłębienia i w każde wkładamy wiórek masła lekko wciskając. Całość posypujemy cukrem i wstawiamy do nagrzanego do 160st piekarnika na ok 20-25 minut. Po tym czasie pędzelkiem smarujemy wierzch żółtkiem wymieszanym ze śmietaną. Wstawiamy jeszcze do piekarnika na około 5 minut.
Źródło: „Smaki i Aromaty„