Makaron z kapustą, grzybami i borówkami.. tradycyjne łazanki..w lekko zmienionej smakowej koncepcji..
Ponieważ sezon na grzyby można uznać za rozpoczęty warto wykorzystać świeże dostępne prosto z targu.
Składniki:
Grzyby : borowiki ( około 8 dużych) kurki ( 20 małych) , pieczarki ( 4 sztuki wystarczą)
0,5 kg kapusty kiszonej
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 szklanka białego wina
2 marchewki ( starte na grubych oczkach)
konfitura z wiśni - Schwartau Extra
1 cebula czerwona duża
1 łyżka majeranku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 gożdziki
sól, pieprz do smaku
dowolny makaron ( ja użyłam Trofie Liguri)
garść płatków migdałowych

Przygotowanie:
Grzyby myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. na patelni roztapiamy masło dodając 2,3 krople oliwy ( aby się nie przypaliło)
wrzucamy pokrojoną cebulę wraz z marchewką. po lekkim zarumienieniu dodajemy grzyby potem dodajemy gozdziki, majeranek ,liście laurowe, ziele angielskie, czosnek i lekko podsmażamy.
całość zalewamy winem i dusimy około 5minut.
Następnie wszystko przekładamy do dużego garnka i mieszamy z poszatkowaną kapustą kiszoną.
dolewamy szklankę gorącej wody i dusimy mieszając przez 45 minut.
doprawiamy solą,pieprzem.
Makaron gotujemy al dente.
Migdały prażymy na patelni i mieszamy z resztą składników.
na koniec dodajemy 4, 5 małych łyżeczek konfitury z borowików;
Polecam wam nie mieszać makaronu wraz z kapustą a podawać osobno..aby smaki makaronu i kapusty zostały nie naruszone.

