Kokosowa zupa z krewetkami i kurczakiem jest jedną z moich ulubionych. Przepyszna zmodyfikowana wersja tajskiej zupy Tom Yum. Ostra, lekko kwaśna, odrobinę słodka, absolutnie przepyszna, z dodatkiem mleka kokosowego, krewetek i kurczaka. Z reguły zupę tę przyrządzam z użyciem mojej ulubionej pasty Tom Yum firmy Kanokwan lub Lobo – znajdziecie ją na dziale azjatyckim w polskich sklepach lub w internecie. Spróbujcie koniecznie. Dla urozmaicenia zupę tę można podawać z makaronem ryżowym.
PS. Jeśli szukacie przepisu na autentyczną zupę Tom Yum w tradycyjnej wersji – sprawdźcie ten przepis Tom Yum Goong – autentyczny przepis.
Przepis na Kokosową zupę z krewetkami i kurczakiem znajdziecie poniżej.

Jaką pastę Tom Yum wybrać?
W sklepach znajdziecie dużo różnych past Tom Yum – niektóre lepsze drugie gorsze. Ja przetestowałam ich już naprawdę dużo i szczerze mogę Wam polecić pastę firmy Kanokwan i Lubo. Sprawdźcie, może uda znaleźć Wam się je w sklepie lub zamówcie przez internet. Nie polecam natomiast pasty Tom Yum firmy Thai Heritage – nie była zbyt dobra.
Najlepsze pasty Tom Yum (przetestowane przeze mnie)
Kokosowa zupa z krewetkami i kurczakiem
Author: Miss Berry
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
W sumie:
Porcje: 6
- 2 litry wody
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- kilka plastrów galangalu
- kilka plastrów imbiru
- 3 małe papryczki chili
- 5 dużych liści limonki kaffir
- 30 g pasty Tom Yum Kanokwan lub Lobo
- 1 pierś z kurczaka (ok. 250 g)
- garść surowych krewetek black tiger
- 2 papryki (280 g)
- 400 g mleczka kokosowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki cukru lub ½ łyżeczki ekstraktu ze stewii (ostrożnie, do smaku)
- W dużym garnku zagotować 2 litry wody.
- Dodać lekko zmiażdżoną nożem trawę cytrynową, plastry galangalu i imbiru, papryczki chili, liście limonki kaffir oraz pastę Tom Yum.
- Pierś z kurczaka i paprykę pokroić w kostkę, a następnie dodać do zupy.
- Gotować przez około 15 minut, a następnie dodać mleko kokosowe, sos rybny, słodką paprykę i cukier lub stewię i gotować kolejne 5 minut.
- Dodać surowe krewetki i gotować zupę jeszcze 5 minut.
- Podawać w miskach, posypując świeżą kolendrą. Smacznego!
Rozmiar porcji: 510 g Kalorie: 184 kcal Tłuszcze: 13,5 g Węglowodany: 7,4 g Błonnik: 1,4 g Białko: 10,4 g
3.5.3208



Artykuł Kokosowa zupa z krewetkami i kurczakiem pochodzi z serwisu Miss Berry.