- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 100 g suchej zielonej soczewicy
- 160 g szpinaku mrożonego w kostkach
- 1 duża cebula ( ok 120 g)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki (20g) skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka masła (10g)
- 1 łyżka oleju
- 4 jaja
- 4 suszone pomidory z oliwy
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- sól, spora szczypta pieprzu ok 1/2 łyżeczki
Posiekaną cebulę usmażyć na łyżce oleju i masła. Przesypać do miski, a na patelni przesmażyć szpinak.
Kaszę jaglaną i soczewicę ugotować oddzielnie i ostudzić.
Do miski z cebulą dodać kaszę, soczewicę, łyżkę oleju z suszonych pomidorów, pokrojone suszone pomidory oraz jajka i skrobię. Doprawić.
Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki.
Piec 45 min w 180 st.
źródło