Sernik z pianką to klasyczny sernik, który podbija swym smakiem polskie podniebienia już od wielu lat. Sam sernik jest bardzo delikatny – masa jest puszysta, a pianka na wierzchu czyni wypiek jeszcze subtelniejszym. Hit imienin, Świąt i domowych spotkań. Jeśli nie znacie tego sernika to zdecydowanie warto go wypróbować.
Sernik z pianką – spód:
- 2 szklanki mąki pszennej (300 g)
- 150 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 całe jajko
- 1 żółtko (białko zostawiamy)
Sernik z pianką- masa serowa:
- 1 kg sera (3-krotnie mielonego)
- 2 całe jajka
- 4 żółtka
- 400 ml śmietany 30% (1,5 szklanki)
- 1 szklanka drobnego cukru (użyłam trzcinowego)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 50 g rozpuszczonego masła
- 2 budynie waniliowe bez cukru (proszek)
Sernik z pianką – wierzch:
- 5 białek jaj (pozostałych po cieście i masie serowej)
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kisielu cytrynowego
Wszystkie składniki na spód sernika zagniatamy na kruche ciasto. Wykładamy nim blaszkę 36x24cm i podpiekamy przez 12 minut w 180 stopniach C.
Składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej. Ser mielimy 3-krotnie przez maszynkę. Miksujemy z jajkami, żółtkami, cukrem zwykłym i wanilinowym, masłem i proszkiem budyniowym. Na końcu wlewamy kremówkę. Ostatni raz miksujemyy. Masę wlewamy na podpieczony spód i pieczemy przez około 60 minut w 160 stopniach C.
Białka ubijamy z cukrem i mąką na sztywną pianę. Wykładamy na sernik i pieczemy jeszcze 15 minut. Studzimy stopniowo, przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Smacznego!