Miałam ochotę na taki prawdziwy, sierpniowy obiad. Na zupę. Już ciepłą, ale jeszcze ze świeżych, soczystych warzyw... Padło na pomidorową :) Debatowaliśmy nad tym, czy zrobić klasyczną pomidorową ze świeżych warzyw z makaronem, czy gęsty krem. I w ten oto sposób powstała ta zupa.
Pieczone sierpniowe pomidory, pieczona czerwona papryka, pieczony polski czosnek, do tego jeszcze parę dodatków do podkręcenia smaku, łyżka mascarpone lub jogurtu na wierzch i odrobina pesto z... natki marchewki :)
Bardziej polsko i letnio się już nie da...
Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki
Składniki:
2 kg pomidorów
6 ząbków czosnku
3 czerwone papryki
1 łyżeczka Sambal Oelek (lub papryczka chilli)
świeże zioła - bazylia, oregano
cukier puder
sól, pieprz
cynamon
oliwa z oliwek
Pomidory myjemy, kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem i cukrem pudrem. Układamy dookoła obrane ząbki czosnku. Paprykę myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne, kładziemy na ruszcie skórką do góry. Pieczemy w 190°C przez 80 minut. Papryka może być wcześniej gotowa - jej skórka ma poczernieć. Wtedy wyjmujemy ją z piekarnika i przekładamy do foliowego worka, który szczelnie zamykamy. Po wystudzeniu z łatwością zdejmiemy skórkę. Z upieczonych pomidorów usuwamy skórę.
Gotowe warzywa przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy - sól i pieprz do smaku, szczyptę cynamonu (naprawdę warto, świetnie podkręca smak pomidorów), Sambal Oelek. Zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy świeże zioła, miksujemy na gęsty krem. Jeżeli będzie zbyt gęsty - można dodać odrobinę bulionu warzywnego lub wody.
Podajemy gorący z łyżką serka mascarpone lub jogurtu i pesto z natki marchewki.
Powoli, ale niestety nieuchronnie zbliża się koniec czasu dobrych pomidorów. Niestety nie da się nimi najeść na zapas, ale można jeść je w dowolnych ilościach dopóki jeszcze są. Oczywiście poza zjadaniem ich na surowo,jest jeszcze niezliczona i...
Mróz trochę odpuścił ale ciągle zupy są naszym ulubionym aktualnie rodzajem obiadu. Lubimy te ciężkie z dużą ilością składników ( jak np. niezawodna gulaszowa lub indyjska z ciecierzycą, kalafiorem i ziemniakami albo gołąbkowa ), które wystarczają z po...
Uwielbiam obiady, które przygotowują się praktycznie same : ) Jesień w pełni, więc nic tak nie rozgrzewa jak talerz aromatycznej zupy. Krem pomidorowy z dodatkiem gruszki jest słodszy i bardziej wykwintny od tradycyjnej wersji, więc na pewno za...
Uwielbiam zupy, a o tej porze roku nie ma nic pyszniejszego niż zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki. Aromatyczna, rozgrzewająca, nie można jej nie lubić : ) Polecam!!! Składniki: 2 kg pomidorów lima 4 duże czerwone papryki 3 ząbki czosnk...
Zupa krem z pieczonych pomidorów Jeśli lubicie zupy-kremy to polecam Wam gorąco zupę krem z pieczonych pomidorów. A fanów zupy pomidorowej powinna zachwycić
Powroty z urlopu bywają bolesne, szczególnie gdy lodówka świeci pustkami. Zanim zabiorę się za prawdziwe gotowanie, stawiam na dania wymagające minimum wysiłku (szczególnie, gdy piramida z prania mruga do mnie z kąta pokoju :P).Taka właśnie jest ...
Krem z pomidorów, niby taki banał, każdy pewnie posiada swój ulubiony przepis. Ale jednak, kilka małych sztuczek powoduje, że zwykła zupa staje się niezwykłym doznaniem dla kubeczków smakowych. Przedstawiam najlepszy krem z pieczonych pomidorów, z taje...
Uwielbiam pieczone warzywa i lubię też zupy na ich bazie.W tym wypadku piekłam pomidory z czosnkiem i opalałam paprykę. Zapach unosił się w całym domu. Wystarczyło kilka dodatków by otrzymać wspaniałą, aromatyczna zupę, gęstą i sycącą.Ja po...