Genialna ciasta. Idealna na lato. Z każdymi owocami. No po prostu, nieskromnie mówiąc... czadowa! Rozeszła się jak ciepłe bułeczki i osobiście uważam, że powinna być dostępna w każdej kawiarni.
Tarta z owocami lata
Składniki na kruchy spód:- 160g mąki pszennej
- 30g kakao
- 60g cukru pudru
- szczypta soli
- 100g zimnego masła
- 1 jajko
Składniki wyrobić w malakserze na elastyczne ciasto, Rozwałkować je na wielkość formy o średnicy 25cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ponakłuwać widelcem. Schłodzić minimum 2 godziny. Po tym czasie na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać specjalne kulki lub fasolę, ryż. Piec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć i piec kolejne 15-20 minut.
Wyjąć, wystudzić.
Krem:
- 500g serka mascarpone
- ok 200g mleka słodzonego skondensowanego (dodawałam na oko, do smaku)
Wszystkie składniki powinny być schłodzone przez noc w lodówce. W misie miksera umieścić mascarpone i mleko skondensowane i rozpocząć ubijanie. W miarę ubijania (w razie potrzeby) dodać więcej mleka skondensowanego. Krem będzie robił się coraz bardziej gęsty, aż przestanie spływać z mieszadeł miksera. Uwaga, żeby nie ubijać zbyt długo, bo krem może się zwarzyć. Krem wyłożyć na schłodzony spód tarty. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce.
Dodatkowo:
- świeże owoce - u mnie maliny, truskawki, borówki, czereśnie, jagody
Owoce ułożyć na schłodzonej tarcie. Przechowywać w lodówce lub zjeść od razu :)
Bon apetit!