Do kopytek z poprzedniego postu podałam pyszne polędwiczki w sosie kurkowym... W końcu mamy sezon! Trzeba korzystać póki są.
Polędwiczki wyszły soczyste i miękkie, a sos aromatyczny, kurkowy, delikatnie śmietanowy. Cała patelnia rozeszła się w 30 minut. Warto przygotować, oj warto... ;)
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
Składniki (na 4 porcje):
- 600g polędwicy wieprzowej
- 200g kurek
- 100g śmietany 12%
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz, czosnek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
Polędwice pokroić na plastry grubości 2cm, rozbić delikatnie tłuczkiem, obficie popieprzyć. Na głębokiej patelni roztopić łyżkę masła, polędwiczki posolić i usmażyć na rumiano.
Kurki oczyścić - włożyć je do ciepłej wody z solą na 15 minut, oczyścić, przepłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć.
Na patelni roztopić pozostałe masło, przesmażyć kurki. Posolić, popieprzyć, wycisnąć ząbek czosnku. Dodać polędwiczki i zalać wodą tak, aby przykryła mięso. Dusić na średnim ogniu ok. 15 minut. Dodać posiekaną natkę pietruszki, śmietanę, doprawić do smaku (jeżeli jest taka potrzeba :)). Ja swój sos zaciągałam mąką - rozprowadziłam 2 łyżki mąki z wodą i solą i dolewałam stopniowo do gotującego się sosu kontrolując jego gęstość.
Gotowe danie podawać z
marchewkowymi kopytkami, innymi ziemniaczanymi kluseczkami, ryżem, makaronem, kaszą (...) lub wyjadać sos z patelni świeżym pieczywem :)
Bon appetit!