Dzisiaj moja propozycja na leniwe śniadanie ;-)
Zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma tyle czasu w tygodniu, żeby przygotowanie śniadania zajęło mu więcej niż kilka minut, ale przepis nie jest ani wymagający ani czasochłonny!
A jaki pyszny...
Płatki ryżowe na mleku z wiśniami,
gorzką czekoladą i płatkami migdałowymi
Składniki:
- 4 łyżki płatków ryżowych
- 250ml mleka
- miód lub brązowy cukier do smaku
- 5-6 wiśni lub innych ulubionych owoców
- 4 kostki ulubionej czekolady
- garść płatków migdałowych
Płatki zalewamy mlekiem w garnku, dodajemy cukier/miód (niedużo, czekolada dodaje bardzo dużo słodyczy) i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. W międzyczasie rozmrażamy owoce, kroimy czekoladę na kawałeczki. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni do zrumienienia.
Podajemy gorące.
Bon apetit!