Tradycyjnie w wigilię jadamy zupę grzybową z suszonych grzybów, którą doskonale przyrządza mój mąż. Przed świętami postanowiłam wypróbować inny przepis – na zupę grzybową z świeżych/mrożonych podgrzybków. Zupa jest fantastyczna – prosta, niezbyt pracochłonna i naprawdę pyszna. Doskonale sprawdzi się jako jedno z wigilijnych dań, ale jeśli należysz do fanów barszczyków z uszkami, warto zachować ten przepis na inne okazje.

Składniki (4 porcje)
- 800g grzybów leśnych (podgrzybków lub prawdziwków), mogą być mrożone
- 2 cebule
- Oliwa
- Łyżka masła
- Ząbek czosnku
- 1,5l bulionu warzywnego
- 250ml śmietany kremówki
- Łyżeczka tymianku
- Sól, pieprz
Przygotowanie
- Jeśli używasz mrożonych grzybów – dzień wcześniej przełóż je z zamrażalnika do lodówki.
- Posiekaj drobno cebule, grzyby pokrój na większe kawałki – powinny być wyczuwalne w zupie.
- W dużym garnku rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj masło, kiedy się rozpuści wrzuć cebulę i podsmażaj chwilę, aby się zeszkliła.
- Dodaj grzyby i ząbek czosnku (w całości) i duś około 10 minut.
- Wyjmij z garnka czosnek, dodaj tymianek, wlej bulion i zagotuj.
- Wlej do śmietanki 1/2 szklanki gorącego wywaru, aby ją zahartować, wymieszaj i dodaj do zupy.
- Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, podawaj z makaronem lub grzankami.
Smacznego!
Przepis (z drobnymi zmianami) pochodzi z książki Pyszne na każdą okazję A.Starmach
Zobacz także:
Barszcz wigilijny
Kapusta z grzybami i śliwkami
Polędwiczki wieprzowe z grzybami leśnymi
