Zainspirował mnie przepis na sandacza z książki Doradca smaku M. Moran’a, ponieważ miałam akurat w lodówce świeże filety z dorsza, postanowiłam dla odmiany przygotować je w ten sposób. Ponieważ nie lubię gotowych mieszanek przypraw, przygotowałam swoją. Oczywiście nie musisz tego robić – możesz jak autor wspomnianej książki, wykorzystać jeden z produktów dostępnych w sklepach jako „przyprawa do ryb”. Zapewniam jednak, że własnoręcznie zmiażdżone w moździerzu ziarenka, mają znacznie więcej smaku i aromatu. To wspaniałe, lekkie i zdrowe danie. Jeśli gotowana ryba nie kojarzy Ci się najlepiej, koniecznie wypróbuj ten przepis, a zmienisz zdanie.

Składniki (2 porcje)
- 2 filety z dorsza (każdy po około 150g)
- Marchewka
- Por
- Cukinia
- Pomidor
- Łyżka jasnego sosu sojowego
- Garść listków bazylii
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- Sól, pieprz
- Oliwa
Przygotowanie
- Na początek przygotuj przyprawy – rozgnieć w moździerzu ziarenka pieprzu, kolendry, nasiona kminu i kopru. Dodaj zmielony imbir, tymianek i szczyptę soli morszkiej, wymieszaj.
- Zagotuj wodę w garnku do gotowania na parze, wrzuć do niej szczyptę przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw. Gdy woda zacznie parować, ułóż rybę na kratce, przykryj i gotuj około 10 minut. Możesz oczywiście użyć specjalnego urządzenia do gotowania na parze.
- Cukinię, por i marchewkę pokrój w około 5-centymetrowe kawałki, a następnie w cienkie paseczki.
- Zagotuj na patelni odrobinę wody, dodaj do niej resztę przypraw, po czym dodaj marchewkę. po 2-3 minutach wrzuć pora, a po kolejnych 2-3 minutach cukinię. Warzywa będą gotowe, kiedy woda prawie całkiem odparuje i cukinia będzie miękka.
- Sparz pomidora we wrzątkiem i obierz ze skórki. Usuń nasiona, a miąższ pokrój w kostkę.
- Pokrojonego pomidora przełóż do miseczki, skrop oliwą i jasnym sosem sojowym.
- Posiekaj listki bazylii i dodaj do pomidorów. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Ugotowane filety przełóż na talerze, ułóż na nich pomidorową mieszankę z miseczki, a obok duszone warzywa.
Gotowe!

Zobacz także:
Pieczony dorsz z boczkiem
Dorsz w pomidorach
Dorsz w sosie koperkowym
