Szczerze mówiąc myślałam, że przygotowanie steku jest niezwykle trudne. Jeśli przejrzeliście już poniższy przepis to już wiecie, że nie ma w tym kompletnie nic nadzwyczajnego. A mięsko faktycznie godne polecenia:) Z poniższego przepisu uzyskujemy mięso lekko różowe w środku i soczyste. Masło ułożone na ciepłym steku powoli się rozpuszcza, idealnie dopełniając smak mięsa. Oczywiście stopień wypieczenia mięsa można regulować. Stek tej wielkości należy podsmażać od 2 do 6 minut z każdej strony, wedug własnych upodobań. Polecam!
Produkty:
- 150g steku z polędwicy wołowej
- 2 łyżki oleju
- 50g masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
- sól
- pieprz
Czas przygotowania: 15 minut
- Pietruszkę i czosnek siekamy drobno.
- Mieszamy z masłem w temp. pokojowej.
- Masło ziołowe odstawiamy do lodówki.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Stek przyprawiamy solą i pieprzem.
- Smażymy z obu stron po 4 minuty.
- Mięso przekładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 5 minut w 160′C (na kratce).
- Mięso układamy na talerzu.
- Na środku steku układamy kawałek masła.
- Podajemy ciepłe.
Smacznego:)