Już dawno miałam ochotę wypróbować, jak smakuje papryka faszerowana mięsem mielonym. Skorzystałam z przepisu Okrasy. Odbiegłam trochę od oryginału przepisu używając żółtej papryki, brązowego ryżu i chudszej śmietany. Papryki wyszły rewelacyjne- soczyste i delikatne. Mięso w środku pyszne i aromatyczne. Całość idealnie uzupełniał smak sosu.
Danie zdecydowanie polecam. Prezentuje się świetnie i smakuje przepysznie.
Produkty:
- 4 sztuki papryki żółtej lub czerwonej,
- 250 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego,
- 125 g sera sałatkowego typu greckiego,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- 100 g ugotowanego ryżu,
- 1 cebula,
- 4 łyżki oliwa z oliwek,
- 150 g zielonych oliwek,
- 150 g śmietana 12%,
- sól,
- pieprz.
Czas przygotowania: około 1 godziny
- Czosnek siekamy w bardzo drobną kosteczkę.
- Cebulę siekamy w drobną kostkę.
- Czosnek oraz cebulę mieszamy z mięsem mielonym.
- Dodajemy ugotowany ryż.
- Do mięsa wkruszamy ser i dokładnie mieszamy.
- Przyprawiamy oregano, solą i pieprzem według uznania.
- Z papryki odcinamy górę (około 2 cm) z łodyżką.
- Z papryki usuwamy gniazda nasienne.
- Paprykę nacieramy wewnątrz solą, pieprzem i oregano.
- Wypełniamy dokładnie farszem mięsnym.
- Nakrywamy pozostałą częścią papryki.
- Nadziane papryki przekładamy do naczynia żaroodpornego (bez pokrywki)
- Skrapiamy całość oliwą.
- Pieczemy 35 minut w 180′c.
Sos:
- Oliwki kroimy w drobną kostkę.
- Czosnek siekamy w drobną kostkę.
- Zalewamy śmietaną.
- Odstawić na około 10 minut.
- Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.