Ostatnio obserwowałam oburzenie wielu osób przy okazji opublikowania informacji przez Stowarzyszenie, że na polskim rynku pojawi się certyfikowany cukier wanilinowy oraz aromaty. Oburzenie to dotyczyło domniemanego oszukiwania konsumentów, korzystając z ich nieuwagi (wanilia i wanilina na pierwszy rzut oka wyglądają identycznie). Wiele głosów mówiło o tym, że jesteśmy truci waniliną, że to syntetyczna substancja itd. itd.
Zanim podam Wam najprostszy i najszybszy sposób na zrobienie prawdziwego cukru waniliowego, chciałabym się skupić na samej wanilinie i dlaczego tak wielu producentów zrezygnowało z produkcji cukru waniliowego. A jak coś się podmienia to najczęściej chodzi, o co? Oczywiście o pieniądze. Wanilina jest to organiczny związek chemiczny (tzn. występujący naturalnie w przyrodzie), będący jednym ze związków aromatycznych w wanilii. Dlaczego więc jest obiektem krytyki? Otóż pozyskiwanie go z wanilii jest zwyczajnie nieopłacalne, a w dodatku syntetyczna wanilina może u osób wrażliwych powodować reakcje skórne. W 2006 roku grupa japońskich badaczy odkryła, że wanilinę można pozyskiwać z... krowiego kału. Tańsze i łatwo dostępne, czego chcieć więcej? A jeżeli nie tak to laboratorium też jest atrakcyjną alternatywą. Reasumując, wanilina wanilinie nie równa. Ale wanilia jest tylko jedna ;).
Czas przygotowania: 3 minuty (+ czas odstania ok. 1-2 tygodnie)
Przygotowanie: Do słoiczka wsypać 2 szklanki cukru, laskę wanilii przekroić wzdłuż i z każdej połówki wyskrobać ziarenka końcówką noża. W cukrze z ziarnkami wanilii zakopać przekrojone laski. Słoiczek szczelnie zakręcić, wstrząsnąć i odstawić na 1-2 tygodnie. Przed użyciem można wyciągnąć kawałki laski z cukru. Przechowywać w zamkniętym słoiczku.
Jak zrobić domowy likier kawowy KahluaDomowy likier kawowy Kahlua smakiem i aromatem przewyższa oryginał. Bez problemu można przygotować go samodzielnie, dobierając takie proporcje cukru i alkoholu, aby w 100% spełniał Wasze oczekiwania. Co więcej - ni...
Domowy cukier waniliowy Aromatyczny, doskonały do ciast, deserów, kawy czy kakao. Domowy cukier waniliowy jest niezastąpiony w kuchni. Cudownie pachnie i zawiera przede wszystkim naturalną wanilię, która oprócz szafranu i kardamonu należy do najdroższy...
Domowy cukier waniliowy jest nieporównywalnie lepszy od cukru aromatyzowanego waniliną, jaki znajdziecie w każdym sklepie. I do tego jest także tańszy, pomimo dość wysokich kosztów laski wanilii. Wystarczą dwie minuty, by robić go w domu. Już nawet nie...
Obieranie imbiru Delikatną skórkę z korzenia imbiru najłatwiej obiera się za pomocą... łyżeczki do herbaty. Dzięki temu marnuje się najmniej korzenia i łatwiej jest obrać nieregularną powierzchnię imbiru ● Domowy cukier waniliowy Wrzucając 3-4 prze...
Od pewnego czasu nie używam już sklepowego cukru waniliowego, a właściwie wanilinowego. Jego nazwa przez wiele lat była myląca, gdyż ma on niewiele wspólnego z wanilią. Wanilina dodawana do cukru wanilinowego jest związkiem chemicznym syntetycznie pozy...
Cukier waniliowy to niezastąpiona przyprawa do wszelkiej maści słodkości. Nie zawsze jednak łatwo o zakup cukru waniliowego z naturalnej wanilii, najczęściej na półkach sklepowych znajdziemy cukier wanilinowy tańszy zamiennik, o którym pisałam ...
Laskę wanilii naciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka a pustą pokroić na kawałki. Ziarenka i kawałki laski wrzucić do pojemnika z cukrem, szczelnie zakręcić i dobrze nim potrząsnąć, by wszystko się wymieszało. Odstawić na około 2 tygodnie. Od czasu do czasu ...
Niezwykle prosty przepis na domowy i aromatyczny cukier waniliowy. Idealny do domowych wypieków. Mając taki cukier w domu spokojnie można zrezygnować
Post Domowy cukier waniliowy pojawił się poraz pierwszy w Pan i Pani Domu.