Ni to wydaje się ucierane, ni to wydaje się jogurtowe (dobra, musicie mi wybaczyć średnio pamiętam jak smakuje ciasto jogurtowe, ale wydaje mi się, że jeśli już to podobnie do tego; osoby jedzące nabiał mogą skonfrontować moją opinię, ale wiecie jak to jest jak się latami czegoś nie je ;)), ale przede wszystkim delikatne, lekko waniliowe, stosunkowo słodkie i z aromatem brzoskwiń. Idealne, nie tylko na przedwiośnie ;)
Ostatnio cierpię na niedoczas, większość posiłków noszę w pojemniczkach (termosiku lub zawinięte w sreberko), a o dłuższej chwili w kuchni w tygodniu nie mam za bardzo, co marzyć. Pomyślałam, że warto byłoby podzielić się z Wami, co w tych swoich pojemniczkach noszę, bo często spotykam się z brakiem pomysłu, co wziąć do pracy, czy to w pojemniku, czy tylko zawinięte w papier śniadaniowy w ramach szybkiej przegryzki. Nie mówiąc już o pomyśle na II śniadanie bez udziału chleba. Co powiecie na nową kategorię o tytule"Pomysł na II śniadanie" ? : )
Ilość porcji: ok. 28
Czas przygotowania: do 1.5 godziny (z pieczeniem)
Potrzebne przyrządy: prostokątna blacha do pieczenia (ok. 24cm x 40cm); garnek o głębokim dnie, mikser/ubijaczka i trzepaczka
Składniki:- 6 jajek
- 1.5 szklanki mleka roślinnego (tutaj sojowe)
- 1 laska wanilii
- 200g białego cukru
- 60g cukru waniliowego
- 390g mąki jaglanej
- 80g mąki z amarantusa
- 120g mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 450-500g odsączonych brzoskwini z syropu lub brzoskwini świeżych, pozbawionych pestek i skórki, w połówkach bądź ćwiartkach
+ mąka do otoczenia brzoskwini
+ opcjonalnie cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie: Mleko sojowe wlać do garnka o głębokim dnie. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i końcówką noża wyskrobać ziarenka, które następnie dodać do mleka sojowego wraz z przekrojonymi laskami. Podgrzewać chwilę mleko z wanilią na małym ogniu, raz po raz mieszając. Następnie odstawić na bok do wystygnięcia.
W misce wymieszać mąki i proszek do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, olej, mleko z wanilią (po wyciągnięciu lasek), cały czas miksując. Następnie dodawać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia, wciąż cały czas miksując. Masa powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułożyć plastry brzoskwini pokryte od zewnątrz mąką (mąką do ciasta).
Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 40-45 minut do suchego patyczka.
Posypać cukrem pudrem, gdy ciasto ostygnie.
Smacznego! :)