"Bienenstich" - użądlenie pszczoły, czyli tradycyjne ciasto niemieckie :)
Ale z tą nazwą ciasto nie ma kompletnie nic wspólnego
przynajmniej dla mnie :P
Ciasto w smaku bardzo przypomina karpatkę,
ale jednak nie do końca :D
Jest baaardzo proste w przygotowaniu,
a swoim wyglądem zaskoczy na pewno nie jednego :)
Składniki:Ciasto:- 4 jajka
- 15 dag cukru
- 12,5 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g płatków migdałowych
- gruby cukier biały lub brązowy
Krem:- 0,5 l mleka
- 1 budyń waniliowy/śmietankowy
- 300 g masła
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
Przygotowanie:
Ciasto: Jajka wbić do miski, dodać cukier i utrzeć mikserem na puszystą masę, do masy dodać przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy o śr. 24-26 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ciasto posypać migdałami i cukrem, piec w temp. 170*C przez ok. 35 minut. Wystudzić, po tym czasie przekroić na pół.
Krem:
W niepełnej szklance mleka wymieszać budyń, cukier, jajko i żółtka, natomiast pozostałe mleko zagotować. Gdy zawrze wlać je do masy jajecznej i wstawić na moment na niewielki ogień, aż masa zgęstnieje. Wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać budyń i dokładnie zmiksować. Gotowym kremem przekładamy ciasto, odstawiamy do lodówki, aż dobrze stężeje. SMACZNEGO!!!